Tillbaka till Athletic Blog

Jan Ednertz - Om idrottsliv och Arbetsliv

 

Vi har gjort en intervju med Djurgården Hockeys avgående VD angående idrottserfarenheter kontra arbetslivet. Vi vill tacka Jan Ednertz för intressanta svar kring dessa ämnen. Och även ett stort lycka till nu i den stundande kvalserien. Denna intervju har gjorts för att lyfta fram alla de synonymer som idrottslivet har med övriga arbetsmarknaden.
 
 
Vad är den stora skillnaden mellan att jobba inom idrotten och att arbeta inom den övriga arbetsmarknaden? Är målsättningar och arbetssätt annorlunda?
 
Jan - "Det är betydligt mer likheter än olikheter då det gäller försäljning till företag. Vi har budget per säljare och produkt och följer upp det i Upsales CRM. Då vi har få sponsorer som går in och stödjer DIF med hjärtat så ser vi oss mer som ett Event och medieföretag som antingen säljer relationsskapande events eller varumärkeshöjande exponering. Då det gäller försäljning till privatpersoner (publik) så är det mycket stora likheter också men det är roligare än i övriga arbetsmarknaden då Djurgården ligger många varmt om hjärtat. Vi är nog dock rätt ensamma om att jobba aktivt med publiken och sätta dem i fokus aktivt jobba på att vi har nöjda privatkunder och då speciellt säsongskortinnehavarna."
 
 
Har du någon idrottsrelaterad erfarenhet som du känner gynnar dig i det ledningsjobb du har?
 
Jan - "Jag har aldrig varit elitidrottsman men är en utpräglad lagspelare. Den erfarenhet jag har från lagidrott är den att du måste anpassa verksamheten efter det lag du har och göra det bästa av situationen. Sedan är det viktigt att ha vinnarskallar och mitt mål har varit att få dessa att kämpa mot samma mål, det är lättare i idrott då det är givet vad man mäts på än i näringslivet där det är mitt jobb att sätta regler och mål. Men det viktigaste är ändå att jobba på en bra laganda och att alla trivs och har kul, då kommer resultaten också."
 
 
Vad har du själv för idrottsbakgrund?
 
Jan - "Spelade hockey och provade massa andra idrotter till jag var cirka 13 år utan att briljera, sedan är jag motionär och har åkt Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet och försöker röra på mig så mycket jag kan. Jag är också aktiv Bowlare sedan 1980 och spelar fortfarande i Åkeshov i division 1 och då mest i ligaspelet där jag jobbar hårt på att skapa bra stämning ilaget. Men helst av allt pumpar jag puder i alperna om jag ska röra på mig."
 
 
Ser du några samband mellan att utöva idrott och att kämpa för en karriär i arbetslivet?
 
Jan - "Ja, det finns många bra exempel på att elitidrottsmän har lätt att göra karriär i arbetslivet. Min personliga åsikt är att det beror på förmågan att fokusera och att det krävs hårt jobb för att lyckas. Sedan ser jag också att "omklädningsrummet" fostrar och det är många som blir grymma på den sociala förmågan och har hög EQ. Något vi på Djurgården hockey har bra exempel på, på vår säljavdelning där vi har tre "gamla hockeykämpar" i form av Jesper Björck, Cristian Due - boje och Janne Viktorsson som kombinerar vinnarskallen med hög social kompetens."
 
 
Med tanke på de debatter som finns runt om i medier idag angående idrottares svårigheter efter en idrottskarriär; Hur känner du att idrottare behandlas när man skall gå från en idrottskarriär till en karriär i arbetslivet?
 
Jan - "Jag vet inte hur det ser ut i andra klubbar men jag tycker att vi Djurgården Hockey tar rätt bra hand om dem som slutar och försöker hitta lämplig sysselsättning då de lägger skridskorna på hyllan. Vi har också ett bra samarbete med Örjan Grinndal och Inside som har en affärsskola för gamla Djurgårdare. Just nu går Nichlas Falk, Björn Nord, Thomas Johansson från Hockeyn och Marcus Johannesson och Mattias Jonsson från fotbollen."
 
 

 
Athletic Work vill även passa på att gratulera våra kandidater som har fått nya jobb!
 
Tom Engdahl – IEC in sports
Nikolas Atanasof – Vision2Go
Mire Hussein – Vision2Go
Jesper Hede - Masku
Anders Berntsson- Masku
Christopher Ström - Videobrigade
Kristoffer Thelenius – Polar Sverige
Med sportsliga hälsningar
Atheltic Work